Met alle uitdagingen, onduidelijkheden en veranderingen van de afgelopen jaren blijkt wel hoe belangrijk het is om fit te zijn. Uit een veelvoud van onderzoeken (bv van het World Economic Forum) blijkt dat sportende en/of bewegende medewerkers productiever, gemotiveerder, besluitvaardiger, initiatiefrijk en minder vaak ziek zijn. Genoeg reden om voor ons fysieke zelf te zorgen. Voor ons mentale zelf is dit even waar en even essentieel.
Net als dat we na te lang en intensief sporten spierpijn kunnen hebben, kunnen we na te lang en intensief werken mentaal spierpijn krijgen. Meestal is dat na een goede nacht slapen en een dagje rust wel weer in orde, maar dan moet je die tijd wel nemen. En zo zijn er nog wel meer logische vergelijkingen te maken tussen de fitheid van ons lichaam en de manier hoe we leven, voor onszelf zorgen, zaken tot ons nemen. Zo is dat ook voor de fitheid van ons mentale welzijn. Het punt is alleen dat waar ons lichaam ons heel duidelijke signalen geeft, doet ons brein dat anders en veel minder invaliderend. We kunnen de signalen negeren en gewoon doorgaan. Zeker als we gedreven worden door een noodzaak (het project moet af!). En net zoals ons lijf na langdurige overbelasting beschadigd raakt, zo werkt dat ook voor ons hoofd. Dan zijn we minder fit, maar ook minder goed in staat om te gaan met veranderingen, tegenvaller, onderbrekingen, plotselinge situaties, etc. Dan helpt een nachtje rust niet meer en kunnen we in een soort constante staat van alertheid geraken.
In deze overlevingsmodus is de focus van het brein: overleven/volhouden, zelfs ten koste van ons eigen welzijn. Dat is vaak ook het moment wanneer mensen zich bij ons melden. Het lukt ze niet meer om de dagdagelijkse taken te volbrengen, ze worden belemmerd in hun functioneren of ze ervaren weinig tot geen voldoening meer. En net zoals ons lichaam voeding nodig heeft, heeft ons mentale zelf dat ook. Anders loop je vast en moet je, net al bij een fysiek probleem, eerst stabiliseren en revalideren.
In dit domein leren we je hoe het brein werkt, welke mentale modi er zijn, hoe je jouw signalen leert herkennen en wat je dan moet doen. Met andere woorden: we beginnen met het trainen van zelfzorg. Het doel is het vergroten van mentale stabiliteit, want alleen dan kun je ook nieuwe inzichten vasthouden en nieuwe routines leren. En als dat fundament gelegd is zal je ook merken dat je weer mentaal fit begint te voelen en je weer flexibeler wordt.
Daarnaast staan we in dit domein ook stil bij waar de voedingsbronnen van jouw mentale welzijn liggen (waar vind je voldoening, enthousiasme, inspiratie, progressie, feedback, verbondenheid, etc.), hoe dit voor jou werkt, wat jouw persoonlijke balans is, en hoe je daar concreet handen en voeten aan geeft. Je leert daarmee niet alleen hoe je mentaal revalideert, maar vooral hoe je daarna zelf je zelfzorg kunt blijven bewaken.
Als we ons op onze plek voelen durven we hard op te denken en doen we wat wij denken dat goed is. Dit gaat alleen niet vanzelf. Binnen dit domein helpen we je hier concreet handen en voeten aan te geven.
Het gevoel van zinvol bijdragen aan een missie die ook nog eens een duidelijke meerwaarde heeft, een bedoeling. Een grotere mentale booster is er niet! Hierin helpen we je om deze bedoeling te vinden, je manier van werken in lijn te brengen en die mindset te vinden die dat ondersteunt.
Koers bepalen kan alleen wanneer je een kompas hebt. In dit domein staan we stil bij wat voor jou van waarde is en hoe die waarden richtinggevers kunnen zijn. Een concreet kompas waar je in de aankomende jaren op kunt terugvallen.
Tuindorpstraat 61
Gebouw C01 (1e verdieping)
7555 CS Hengelo